NOTA! Este site usa cookies e tecnologias semelhantes.

Se você não alterar as configurações do navegador, você concorda com isso. Learn more

I understand

LÍDERES EM ANDORRA NO CONTROLO DA PRAGAS, HIGIENE ALIMENTAR E GESTãO DE RESÍDUOS ESPECIAIS

 

Picades_vertical

Tornem d’un cap de setmana a la muntanya o al camp i descobrim que aquella zona de l’espatlla que ens molestava una mica la tenim plena de petites picades vermelles, i intentem repassar mentalment si potser hem estat en algun lloc inadequat o vàrem notar la punxada i no hem vàrem fer cas. Les picades més abundants evidentment són les dels mosquits, sobretot a l’estiu, però hi ha molts altres insectes que ens piquen i poden provocar-nos més d’una molèstia!

Com podem identificar de quin insecte es tracta? Mosquits, puces, abelles, aranyes, paparres... ens poden jugar una mala passada. La recomanació principal és que sempre intentem recordar on hem estat abans de la picada. En alguns casos, com les vespes o abelles, és important actuar a temps, ja que hi ha persones al·lèrgiques que poden arribar a tenir un xoc anafilàctic. A altres també els provoca reaccions importants, com inflamacions, picor intensa i dolor. No és freqüent, però al voltant d’un 10% de les persones poden tenir reaccions al·lèrgiques importants a les picades de les vespes. Enfront de símptomes com nàusees, ansietat o dificultat per respirar s’ha d’acudir a urgències. 

Mosquits, mosquits... i el mosquit tigre 

Com dèiem, la majoria de picades que tindrem seran de mosquits. Però des de fa alguns anys, l’arribada del mosquit tigre ens fa passar alguns estius una mica més mogudets. Com els reconeixerem? Perquè les seves picades acostumen a provocar-nos una picor i dolor més intensos, que poden allargar-se molts més dies. La zona de la picada s’inflama i envermelleix molt més. Els turmells i les cames solen ser les zones més afectades. I són fàcils d’identificar físicament; és un mosquit que es caracteritza per les seves potes ratllades en blanc i negre i el seu cos petit, blanc i negre. 

Si estem en contacte amb gossos i gats podem tenir la mala sort que ens puguin passar alguna puça o alguna paparra, malgrat que aquests insectes prefereixen estar a la pell de l’animal; i en cas que l’animal en tingui, el molestarien més a ell. Tant puces com paparres són insectes molt emprenyadors i molt difícils d’eliminar en el primer cas. Les puces són fàcils d’identificar, perquè les seves picades són com línies de punts vermells, en molta quantitat i molt seguides. I les paparres se’ns enganxen a la pell per xuclar-nos la sang. Ho identifiquem perquè sovint se’ns queden enganxades o tenim dolor intens i inflamació, amb aparició d’una àrea circular envermellida en cas que ja hagin saltat de la pell. 

Les aranyes també piquen. Normalment ens deixen butllofes i acostumen a aparèixer dos puntets junts que són les marques de la seva picada. 

En cas de patir una plaga de puces, per exemple, el millor és posar-se en mans de professionals per eliminar definitivament el problema. Usar aerosols domèstics o intentar resoldre nosaltres el problema, moltes vegades, a més de fer-nos perdre el temps, agreuja encara més la situació. I si després d’una picada de qualsevol insecte sentim intens dolor o malestar, sempre és millor anar al metge.

PREVENCONTROL

Mais de 20 anos de experiência na prestação de serviços levaram-nos a liderar os setores de prevenção e controlo da pragas, de gestão da resíduos e de higiene alimentar

Formulário de Contato