Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Legionella

Amb els serveis de desinfecció a l’ordre del dia, des de Prevencontrol volem centrar-nos avui en un altre important servei de desinfecció. La legionel·la o legionel·losi és una malaltia que, com la Covid-19, pot arribar a provocar també una infecció pulmonar greu (pneumònia). Les millors eines per combatre-la: assessorar-te, aplicar mesures preventives i el tractament adient. 

Què és?

La legionel·la és un tipus de bacteri (Legionella Pneumophila) que es troba naturalment en els ambients d'aigua fresca, com els llacs i els rierols. Però es pot convertir en una preocupació de salut quan es multiplica i propaga en els sistemes d'aigua artificials en les instal·lacions d’edificis (risc major): lavabos on ens rentem les mans, aixetes de la banyera, sistemes grans de canonades, banyeres d’hidromassatge, etc. Es tracta de llocs que proporcionen entorns propicis per al creixement i propagació del bacteri. Un exemple que pot provocar el contagi pot ser el vapor d’aigua contaminat, que acostuma a provenir de banyeres o dutxes calentes, o d’unitats d’aire condicionat en edificis grans. Hem de tenir en compte, però, que els bacteris no en transmeten de persona a persona, com sí que passa amb el coronavirus.

En aquest sentit, des de Prevencontrol oferim assessorament en la prevenció, el tractament i el control de la legionel·la en les instal·lacions de risc (torres de refrigeració, xarxes internes d’aigua calenta i freda, spas, etc.). En aquest camp, es redacten i implementen plans d’autocontrol, es fan analítiques de l’aigua i s’ofereixen a la venda productes per realitzar els protocols escaients.

Com evitar el contagi

Per evitar el contagi i propagació, són molt importants els mateixos controls de la legionel·la per part dels establiments i empreses en general (indústria, hospitals, sector hoteler, restaurants, etc.). Instal·lacions mal dissenyades o sense manteniment afavoreixen l’estancament d’aigua i l’acumulació de nutrients del bacteri, sobretot si no es desinfecta l’àrea periòdicament. Si es disposa d’un espai exterior, per exemple, és important evitar estancaments d’aigua, mantenir una correcta higiene amb desinfeccions periòdiques i controlar la temperatura. I a casa, per exemple, si es tenen filtres a les aixetes del lavabo, dutxa o cuina, mantenir-los sempre molt nets, purgant un cop a la setmana les aixetes que s’utilitzin poc. I és aconsellable, si més no una vegada a l’any, desinfectar tots els filtres o difusors. La prevenció és sempre una mesura cabdal per evitar mals majors (control continuo i mantenir sempre l’aigua sota condicions de salubritat), tant a la teva empresa com a la llar.

D’altra banda, els aparells d’aire condicionat privats instal·lats en un domicili particular no suposen cap risc de transmissió de legionel·la, ja que no comptem amb un circuit tancat d'aigua, per tant no existeix la possibilitat que el bacteri es multipliqui.

La legionel·losi és una malaltia que es localitza a tot el món. Com dèiem, pot provocar una infecció pulmonar o malaltia del legionari, que pot esdevenir una pneumònia greu. O pot causar l’anomenada febre de Pontiac, que es manifesta amb una síndrome febril aguda. Pel que fa a la gravetat de la malaltia, pot provocar des d’una tos lleu fins a una pneumònia greu que causi la mort.

Per a més informació sobre els nostres serveis d’assessorament en la prevenció, tractament i control de la legionel·la en instal·lacions de risc, pots contactar amb Prevencontrol aquí.

 

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte