Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

picada_abella

A l'estiu, la presència d'abelles i vespes és habitual. Els hi encanta el clima càlid. Per tant, les possibilitats que ens piquin seran més elevades. La seva presència ens posa molt nerviosos/es i acostumem a fer gestos bruscs, tot el contrari del que hauríem de fer per despistar-les i que no ens ataquin.

De fet, les abelles no són agressives (contràriament a les vespes), per tant, ens picaran sobretot si acabem reaccionant de manera nerviosa i si fem moviments exagerats i ràpids. Una reacció pràcticament instintiva i que tots (o la majoria) acabem fent. Però hem d'intentar evitar moure'ns i interferir en el seu vol si ens volem escapar de la seva picada. Les abelles només piquen si se senten amenaçades o si consideren que podem ser un perill per al seu niu.

En aquest sentit, si detectem un niu o un eixam al carrer o al jardí, el primer és mantenir la calma i avisar als experts. És important respectar-les, això ho hem de tenir molt en compte, ja que la seva tasca pol·linitzadora és vital per a l'equilibri del medi ambient i la natura.

M'ha picat! Què faig?

A l'estiu es registra un increment considerable de les seves picades. Per a les persones amb una reacció al·lèrgica greu, la resposta correcta podria salvar-los la vida. Per a la majoria, però, les picades poden causar-nos dolor i enrogiment al voltant de la picada, o certes reaccions amb inflamacions considerables. Serà una reacció local.

Però un petit percentatge de persones són al·lèrgiques a les picades d'insectes i pateixen una reacció molt més greu, coneguda com a reacció generalitzada. Les picades en aquestes persones poden causar anafilaxi i poden ser mortals.

En cas de patir la picada d'una abella (o vespa, també ens serveix) hauries de:

  • Calmar-te: ja està fet, intenta respirar!
  • Retirar l'agulló: cal treure l'agulló per evitar que s'expandeixi el verí. No estrènyer mai l'agulló per evitar que surti més verí.
  • Aplicar gel: posa't gel a la ferida (posar glaçons en una tovallola i posar-la sobre la picada) i mantingues neta la ferida rentant-la amb aigua i sabó.
  • Antihistamínics i antiinflamatoris: per reduir la picor està indicat usar un antihistamínic i per alleujar el dolor i la inflamació es pot prendre un antiinflamatori (paracetamol o ibuprofèn)
  • Persones al·lèrgiques: en aquest cas, l'ús d'auto injectors d'adrenalina és el tractament que pot salvar-los la vida. Una vegada posada aquesta injecció, s'ha d'anar a urgències.

I últim consell: vestir-se amb colors molt vius les atrau, així com els perfums. Certs menjars (si mengem a l'exterior) també les atrauen. No deixis escombraries ni menjar a l'aire lliure (són insectes carnívors). Defuig de totes aquestes coses. La millor forma de contrarestar el risc de les seves picades és la prevenció.

Si vols saber més, consulta amb nosaltres, ja que som experts en tota mena d'insectes i plagues.

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte