Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Legionel·losi

En època de pandèmia com la que estem vivint actualment, som molt més sensibles a l'hora de tenir cura dels nostres espais de treball, de convivència i de residència. A Prevencontrol ens encarreguem dels processos de desinfecció enfront de la Covid-19 a les empreses, però també realitzem assessoria tècnica i de tractament, i som centre formador autoritzat a prestar serveis dirigits a la prevenció i el control de la legionel·losi.

La legionel·losi a casa?

A la nostra llar també hem de tenir cura de la higiene del nostre espai, no només, com hem explicat sovint, per evitar la proliferació de possibles plagues, sinó també per mantenir un aire sanejat.

A casa també hem de prevenir altres afectacions, com podria ser la legionel·losi. Aquesta pot afectar sistemes interns d'aigua sanitària. Per tant, un mal disseny o un manteniment deficient en les instal·lacions d'aigua corrent pot provocar que l'aigua s'estanqui, s'acumulin bacteris i s'afavoreix la seva proliferació fins a concentracions amb capacitat infectant. Es tracta d'un tipus de bacteri que, malgrat que es troba dispers en el medi, de preferència en els ambients d'aigua fresca, com els llacs i els rierols, i també en els sòls, pot esdevenir perillós colonitzant des dels reservoris les xarxes d'abastament públic d'aigua i, a través d'aquestes xarxes, les xarxes domèstiques i altres instal·lacions o equipaments que requereixen aigua per funcionar. El bacteri pot dispersar-se en l'aire (a través de mecanismes productors d'aerosols) i penetrar per inhalació, provocant una infecció de l'aparell respiratori, coneguda com a legionel·losi. Es una malatia que pot afectar a tothom, però que, contràriament com passa amb el coronavirus, no es transmet de persona a persona. Es pot manifestar de dues maneres: una de més lleu, coneguda com a febre de Pontiac (amb símptomes semblants a la grip) i una de greu, que pot provocar una infecció pulmonar anomenada malaltia dels legionaris, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar fins i tot la mort.

La millor manera de prevenir la malaltia consisteix a aplicar mesures de control que minimitzin el risc de proliferació del bacteri a les instal·lacions o els equipaments considerats de risc (en centres de spa o piscines, per exemple) en les quals es poden produir aerosols.

A casa, la principal forma de prevenir la legionel·la és evitar l'aigua estancada i evitar zones de temperatura que proporcionen un hàbitat ideal per al bacteri. Dependent de les instal·lacions de cada llar, s'han de prendre mesures en les instal·lacions comunitàries o en les cases individuals, com evitar utilitzar filtres o accessoris innecessaris en aixetes i dutxes i mantenir-los sempre molt nets. Les aixetes que s'usen poc, és necessari netejar-les un cop per setmana, deixant córrer l'aigua uns 4 o 5 minuts i retirant el difusor i el filtre, que s'hauran de desinfectar alhora un cop a l'any submergint-lo en lleixiu diluït o un altre d'infectant. També s'han d'eliminar les incrustacions de calç, usant productes específics. Totes aquestes mesures son molt importants si es té una banyera d'hidromassatge o jacuzzi. S'han de netejar i desinfectar després de cada ús.

Si es disposa d'aire condicionat, també serà de vital importància tenir-ho en compte i prendre les mesures pertinents. És recomanable netejar la safata de recollida del desaigüe un cop l'any i desinfectar-la.

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte