Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto
Dia_educació_ambiental

El Dia Mundial de l'Educació Ambiental, que se celebra el 26 de gener, pretén conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient. Com? Amb la realització d'accions i activitats tant en l'àmbit individual com col·lectiu per a fer-ho possible, però posant èmfasi en l'eina educativa com a resposta a la problemàtica ambiental.

Amb el fred, podem pensar que les plagues d'insectes ja no ens molestaran, però la nostra llar es pot convertir en un gran atractiu per a molts insectes i rosegadors per resguardar-se precisament del fred. Estaran calents i hi trobaran menjar. Un cop instal·lats a la llar, poden causar moltes molèsties o danys, sobretot si parlem de rosegadors. 

xinxes_llit

Les xinxes no són molt conegudes per propagar malalties, però poden causar reaccions al·lèrgiques o reaccions greus a la pell d'algunes persones. Hem conegut aquests dies la noticia de la plaga de xinxes patida a un hospital de Sevilla. Una plaga que va més enllà, ja que s’ha denunciat al centre pel seu mal estat general, amb falta de neteja, matalassos en mal estat o finestres que no tanquen.

especies_invasores

Un rosegador herbívor de grans dimensions semblant a la rata i la llúdria està fent estralls a Catalunya. Es tracta del coipú, una espècie pròpia d'ambients aquàtics originària de Sud-amèrica i que s'ha convertit en la més recent i preocupant espècie exòtica invasora. Els experts no veuen factible ja la seva erradicació i per això plantegen com a solució contenir el seu avenç per evitar danys i mantenir-los lluny dels enclavaments de més valor natural.

Higiene_alimentaria

Amb la irrupció de la COVID-19 ara fa més de dos anys, molts ens vàrem acostumar a rentar encara millor les fruites i verdures que compràvem al supermercat, tot i que, en molts casos, les mesures que es van adoptar a casa llavors ara les hem relaxat força. Els experts en higiene i seguretat alimentària volem recordar la necessitat de prendre precaucions bàsiques per evitar la ingesta de contaminats que puguin quedar com a residus en aquest tipus d'aliments.

Mobils_residus

T'has plantejat quants objectes electrònics tenim a casa que ja estan obsolets, que s'han anat acumulant i que poden ser una font de contaminació? Molts d'aquests, com mòbils vells, els tirarem i es convertiran en deixalles electròniques, però molt pocs seran tractats correctament.

fora_plastic

Aquest pròxim 20 de gener entra en vigor la prohibició del plàstic d'un sol ús, una mesura recollida en la llei d'economia circular (LEC) del Govern d'Andorra. Aquesta mesura afectarà per exemple a les tradicionals tapetes que serveixen per tapar al cafè, però també es dirà adéu -ja que quedarà prohibida la seva venda- a les palletes, gots, plats i coberts de plàstic.

Economia_circular

La Llei d'Economia Circular del Govern d'Andorra preveu reduir el malbaratament alimentari en un 50% amb l'horitzó 2030. És una de les claus que s'inclou la Nova Estratègia Nacional d'Economia Circular (ENEC), presentada aquesta setmana amb la voluntat d'assolir els objectius marcats a la llei.

Vespa_orientalis

Fa uns dies es detectava a Catalunya el primer rusc de Vespa orientalis. Una troballa al port de Barcelona d'una espècie especialment agressiva contra les abelles de la mel i que podria generar un impacte ecològic important. Malgrat que en un principi es va eliminar el niu i tots els exemplars de la vespa orientalis (uns 200), ara es continuen fent controls exhaustius a la zona per si una de les abelles hagués escapat.

Malbaratament menjar

Ha arribat Nadal i les festes, ja hem passat el 25 de desembre i el 26 de desembre, dia de Sant esteve, però encara ens queden fites gastronòmiques importants! I amb les festes, hi ha dinars, sopars i fins i tot esmorzars amb els plats més deliciosos, tot i que al final no podem menjar moltes de les coses que arriben a taula i, si ens descuidem, molt menjar acaba a les escombraries, un malbaratament que no hauríem de permetre.

Edifici_malalt_mal_de_cap

La majoria de les persones passem entre un 80 i un 90% del temps en espais tancats. Per això, és de vital importància la qualitat de l'aire interior d'aquests espais interiors. Hi ha edificis que, per diferents causes, a vegades difícils d'identificar, ens poden fer emmalaltir. Són els anomenats edificis malalts, i a Prevencontrol en fem també un control.

Perdua_aus

Un informe assegura que la meitat de les espècies d'aus del planeta estan en declivi. Actualment, hi ha 11 mil espècies d'aus al món i un 49% està patint un important declivi en les seves poblacions. Es podria dir, doncs, que una de cada vuit aus al món està amenaçada.