Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto
plaga_paparres

Es preveu que les paparres amenacin aquest estiu diferents ciutats en convertir-se en una plaga creixent amb noves espècies. Uns paràsits que estan en augment per diversos factors, entre ells, la invasió dels ecosistemes i el canvi climàtic. Són plagues pròpies de l’estiu, però que s’avancen amb les altes temperatures que registrem abans d’hora en els últims anys.

Malbaratament menjar

Un dels objectius del Nou Pla Nacional de Residus (PNR) del Govern d’Andorra, en el marc de la prevenció de residus, és aconseguir reduir el malbaratament alimentari un 50% per a l’any 2030. Un programa, el del PNR, que no només incidirà amb actuacions a nivell de prevenció del malbaratament alimentari, sinó també en la reducció dels residus de productes d’un sòl ús.

Pla_residus

El Nou Pla Nacional de Residus (PNR) posa èmfasi en la prevenció, la reutilització, el reciclatge, la responsabilitat dels productors, el seguiment del funcionament i millora de les deixalleries. L'objectiu és planificar, coordinar i racionalitzar la política de gestió de residus a tot Andorra i es revisarà cada 5 anys.

Dia

La pol·linització de les abelles és un procés fonamental per la supervivència dels ecosistemes i essencial per a la producció i reproducció de molts cultius i plantes silvestres. Jornades com el Dia Mundial de les Abelles, celebrat el passat 20 de maig, volen incidir en la importància de protegir-les.

especies_invasores

Les espècies invasores són una de les causes principals de pèrdua de biodiversitat mundial, provoquen pèrdues milionàries i suposen una amenaça per a la salut de les persones. De fet, poden arribar a causar l'extinció de poblacions i espècies natives, la degradació dels ambients aquàtics i terrestres.

plaga_porc_senglar

El porc senglar ja fa temps que està afectant diverses ciutats, com Barcelona, on aquest animal no només causa molèsties a veïns de barris situats més el bosc (com pugui ser la serra de Collserola), sinó també importants perills a les carreteres. De fet, alguns accidents amb motos i també vehicles han tingut els porcs senglars com a causants.

plastics_contaminacio

La producció i la posterior eliminació de plàstics contribueix en gran mesura al canvi climàtic. La contaminació per plàstics és actualment un dels reptes mediambientals més urgents del nostre temps. Aquests residus ofeguen les nostres vies fluvials, contaminen els oceans i les muntanyes, maten la vida silvestre i s'infiltren a la cadena alimentària. Un nou descobriment pot ajudar a la seva eliminació.

Gestio_residus

Reciclar consisteix a convertir alguna cosa que anàvem a llençar a les escombraries en alguna cosa diferent perquè pugui tornar-se a utilitzar. Si no recicléssim res, es generaria tanta magnitud de residus al planeta que hi hauria abocadors per tot arreu. Per això és important reciclar al màxim, per reduir les deixalles que generem al llarg de la nostra vida i perjudicar el mínim al nostre planeta.

Dia_educació_ambiental

El Dia Mundial de l'Educació Ambiental, que se celebra el 26 de gener, pretén conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient. Com? Amb la realització d'accions i activitats tant en l'àmbit individual com col·lectiu per a fer-ho possible, però posant èmfasi en l'eina educativa com a resposta a la problemàtica ambiental.

L'onada de calor excepcional que ha començat aquesta setmana en llocs com la península Ibèrica, amb màximes de fins a 40 °C previstes a Andalusia i en regions del litoral mediterrani, com València i Múrcia, està causant també l'aparició de noves plagues. Una plaga de pugó està envaint aquests dies els carrers de Sevilla, a causa d'aquestes temperatures pròpies de l'estiu.

processionaria

La plaga de la processionària la coneixem per les típiques bosses blanquinoses que formen a dalt dels pins i les fileres d'erugues que causen efectes urticants i molt molestos. En alguns casos, sobretot en animals, poden arribar a causar efectes altament perillosos. És una eruga que s'ha convertit en un problema per a mascotes i nens.

especies_invasores

Un rosegador herbívor de grans dimensions semblant a la rata i la llúdria està fent estralls a Catalunya. Es tracta del coipú, una espècie pròpia d'ambients aquàtics originària de Sud-amèrica i que s'ha convertit en la més recent i preocupant espècie exòtica invasora. Els experts no veuen factible ja la seva erradicació i per això plantegen com a solució contenir el seu avenç per evitar danys i mantenir-los lluny dels enclavaments de més valor natural.