La setmana passada parlàvem de les mesures preventives per a evitar l’aparició d’una plaga. Però, malauradament, resulta que aquesta ja ha fet acte de presència i ara hem de treballar per tal d’eliminar-la. Què hem de fer, doncs, a partir d’ara?
Ja la tenim aquí
Parlem, en aquest cas, de mètodes correctius i no preventius. Com explicàvem, el control de plagues consisteix en la priorització de les mesures preventives, quan no existeix o en absència de plaga. El mètode correctiu, en canvi, desenvolupa i aplica una sèrie de mesures correctores, amb presència ja de plaga, que impedeixin l'accés o proliferació d'organismes plaga a les zones que volem protegir o mantenir lliures. És important, en aquest sentit, anant fent sempre inspeccions continuades i serveis periòdics.
Mètodes correctius
Si, malgrat tot, s'hi ha de fer front, cal tenir en compte un seguit de recomanacions: saber, per exemple, quin tipus d’organisme forma la plaga, com es distribueix, les característiques del local afectat i l'ús que se'n fa. I, en cas d’haver aplicat alguna mesura preventiva, saber per què no s’està complint.
Un cop detectada la plaga, doncs, s’actua directament sobre ella o sobre l’entorn més immediat, aconseguint eliminar un determinat nombre d'individus. És millor utilitzar mesures mecàniques (trampes, ceps, adhesius, caixes…) o físiques (es vigila la temperatura, es posen llums ultraviolats, etc.). També és recomanable portar a terme un control biològic (els patògens o depredadors) o utilitzar plaguicides químics (biorracionals o els químics tradicionals). La utilització de plaguicides sempre ha d’estar en mans de professionals, com Prevencontrol.