Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Les xinxes són més resistents als insecticides si després s’alimenten

La possibilitat d’alimentar-se després d’haver estat tractades amb insecticides augmenta significativament el percentatge de supervivència de les xinxes dels llits. Aquesta és la conclusió d’un estudi publicat per l’Entomological Society of America, que planteja la necessitat de considerar aquest fet en les proves de laboratori per avaluar l’eficàcia dels insecticides utilitzats contra aquesta plaga.

Com en el cas d’altres insectes hematòfags, la ingesta de sang és un procés fisiològic essencial per a la supervivència de les xinxes dels llits (Cimex lectularius), que s’alimenten exclusivament de sang. Durant el desenvolupament de la nimfa els és necessària una ingesta de sang per mudar a l’estadi posterior, mentre que la producció d’ous i espermatozoides requereix ingestes regulars.

Tot fa pensar que una ingesta recent de sang propicia un efecte estimulant dels enzims de desintoxicació de les xinxes i potencia la capacitat d’aquests insectes per superar l’estrès causat pels insecticides. Un estudi de la Universitat Rutgers, de Nova Jersey (EUA), analitza aquest fenomen per determinar els efectes que té sobre la mortalitat de les xinxes dels llits el fet d’ingerir sang després d’estar exposades a diversos tipus d’insecticides.

Els resultats mostren que l’impacte és important, ja que l’alimentació post-tractament redueix o alenteix significativament la mortalitat de les xinxes i els dóna l’oportunitat de reproduir-se, amb diferències segons el tractament insecticida utilitzat. Els autors de l’estudi arriben a la conclusió que la disponibilitat d’aliment després de l’exposició a l’insecticida té un efecte significatiu sobre la mortalitat de les xinxes, ja que estimula els enzims de desintoxicació responsables de la resistència a aquests productes químics.
I, partint d’aquesta conclusió, remarquen que els protocols per a les proves d’eficàcia dels insecticides han de considerar l’oferiment d’una ingesta de sang a les xinxes dels llits tractades en les proves de laboratori —d’un a tres dies després del tractament—. Altrament, les dades sobre l’eficàcia del producte recollides en les proves de laboratori poden no ser indicatives sobre l’eficàcia de l’insecticida en una situació en l’entorn real.

Font: Narinderpal Singh i altres; Posttreatment feeding affects mortality of bed bugs (Hemiptera: Cimicidae) exposed to insecticides, Journal of Economic Entomology.

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte