Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

mosca_negra

Les altes temperatures que han registrat aquestes últimes setmanes països veïns com Espanya -sumat a les poques pluges- ha fet avançar l'arribada de la mosca negra i l'acceleració del seu procés de reproducció.

Haver de lidiar amb les altes temperatures no és l'únic inconvenient de l'arribada del bon temps i la calor. La mosca negra s'ha multiplicat en els darrers anys entre la vegetació propera als cursos d'aigua, sobretot mancades de neteja. De fet, no és una espècie invasora a Espanya, sinó que es tracta d'un insecte autòcton dels ecosistemes ibèrics, però que des de fa uns quants anys està experimentant pics mai vistos a les seves poblacions. És una plaga que ataca tant a persones com a animals.

La seva picada és força empipadora i especialment intensa. Més que picar, el que fa aquest insecte és mossegar la pell, deixant un blau que pot durar diversos dies i fins i tot una setmana. Moltes persones de localitats afectades han hagut d'acudir a urgències a causa de la inflamació, dermatitis i les fortes picors.

Però no només les persones. Mascotes i bestiar es veuen també afectats per la mosca negra, una espècie que sembla veure's afavorida per la calor. Ataca especialment ovelles, vaques, cavalls i cabres, però també gossos i altres mascotes.

Aquest molest insecte és molt petit, mesura entre 3 i 6 mm i és semblant a una vespa. És transmissor de malalties.

Com evitar que ens mossegui?

Hem de vigilar perquè la seva mossegada es pot infectar. La mosca quan mossega injecta un líquid que anestèsia la zona i per això la persona no se n'adona. Al final tindrà una mossegada la inflor de la qual pot arribar a durar molts dies, com dèiem.

Per evitar-les, s'ha recomanat, entre altres coses, vestir amb roba clara, ja que la roba de colors llampants les atrau; evitar passejar per les vores del riu, instal·lar mosquiteres a les finestres i estar pendents de no acumular aigua als desaigües o al voltant de l'habitatge.

És una plaga que cada vegada creix més. Una vegada ja establerta, els programes de control de plagues per combatre-la inclouen tractaments dirigits directament contra les larves. A diferència dels mosquits, són d'hàbits diürns i, encara que els adults tendeixen a viure entre la vegetació propera als cursos d'aigua, les femelles no tenen problema a desplaçar-se desenes de quilòmetres fins a trobar una presa.

L'única manera d'evitar que la mosca negra es converteixi en un problema major de salut és bolcar esforços en la prevenció i el control.

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte