Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Mosquit_tigre

Cada 20 d'agost se celebra el Dia Mundial del Mosquit, un insecte enfront del qual no hem d'abaixar mai la guàrdia, ja que és transmissor de molts virus. Ja ha augmentat la seva presència al país veí, Espanya, en un 70% respecte a l'any passat, i és transmissor de malalties com la malària, un descobriment que es va fer justament un 20 d’agost d’ara fa 123 anys.

Concretament, va ser el metge britànic Sir Ronald Ros, que va descobrir que les femelles de mosquits Anopheles transmetien la malària entre els humans. Un descobriment que li va valer al 1902 el premi Nobel de medicina i que va establir les bases perquè científics de tot el món comprenguin i puguin controlar millor aquesta malaltia.

A causa de la seva capacitat per transmetre malalties amb les seves picades, els mosquits s’han guanyat el títol d’animal més mortífer per a l’home. De fet, poden transmetre més de vint virus. D’entre totes les malalties, com dèiem, la més devastadora és la malària, capaç d'acabar des de temps immemorials amb la vida de centenars de milers de persones anualment, la majoria nens menors de cinc anys que viuen al continent africà. Segons un informe de l'OMS del 2017, la malària va matar a 435 000 persones (entre 219 milions de casos), de les quals dos terços eren menors de cinc anys.

Més mosquits tigre

Amb les seves més de 3.500 espècies ens tornen bojos amb les seves picades. I moltes de les espècies que poden ser responsables de la transmissió de malalties a Europa són espècies invasores, no originàries del lloc, però amb gran capacitat per adaptar-se i prosperar en els entorns urbans i suburbans de tot el món. És el cas del mosquit tigre, molt molest pel dolor de la seva picada i que ha augmentat la seva presència a Espanya en un 70% respecte a l’any anterior, segons dades del projecte Mosquito Alert.

Enguany, les altes temperatures, les pluges i la falta de manteniment de les segones residències a causa del confinament pel coronavirus ha afavorit la seva proliferació. Els riscos de la presència del mosquit tigre radiquen en la seva capacitat per transmetre fins a 22 tipus de virus diferents, associats a malalties potencialment mortals com el virus Zika, el dengue o el chikungunya, entre d'altres. Els últims cinc anys, període en què aquest insecte ha doblat la seva presència a Espanya, s’han registrat més de 1.800 casos d'aquestes tres malalties al país veí.

Per què a unes persones els piquem més que a altres? Entre els factors que influeixen la decisió del mosquit de picar-nos a nosaltres en lloc de la persona que tenim al costat estan, per exemple, el tipus de sang, el metabolisme, el fet d’haver ingerit alguna beguda, com pot ser la cervesa, o fins i tot el color de la roba.

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte