Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Dia_de_les_Abelles

Els insectes (i entre ells, les abelles) són molt importants pel manteniment dels ecosistemes. Fa temps que els científics alerten sobre el declivi de diverses poblacions d’insectes, sobretot les espècies pol·linitzadores, com les abelles, les mosques, les papallones… El 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles precisament per alertar del perill en què es troben les abelles.

Es tracta d’una jornada pensada per crear consciència sobre la importància dels pol·linitzadors, les amenaces a què s'enfronten (sobretot a causa dels efectes de l'activitat humana i ara, també, a causa de la COVID-19) i la seva contribució al desenvolupament sostenible. I és que el 75% dels cultius del món depenen de la pol·linització, però el canvi climàtic, els insecticides i en definitiva l’activitat humana estan afectant la seva supervivència. Hem de pensar que les abelles són font d’ingressos de petits productors.

La idea de celebrar el Dia Mundial de les Abelles va ser del govern d’Eslovènia i es va triar el dia 20 de maig perquè coincideix amb l’aniversari del naixement d’Anton Janša que, al segle XVIII, va ser pioner de l’apicultura moderna en aquell país.

La importància de la pol·linització

La pol·linització és un procés fonamental per a la supervivència dels ecosistemes, essencial, com dèiem, per la producció i reproducció de molts cultius i plantes silvestres. A més, els pol·linitzadors no només contribueixen directament a la seguretat alimentària, sinó que són indispensables per conservar la biodiversitat.

Les taxes actuals d'extinció d'espècies són de cent a mil vegades més altes del normal a causa de les repercussions humanes (contaminació, pesticides, els canvis en l’ús de les terres i els monocultius, així com l’acció de les espècies invasores). Gairebé el 35% dels pol·linitzadors invertebrats -en particular les abelles i les papallones-, i al voltant del 17% per cent dels pol·linitzadors vertebrats -com els ratpenats- estan en perill d'extinció a nivell mundial.

Des de les Nacions Unides expliquen alguns consells per protegir a les abelles i al insectes pol·linitzadors i ens fan descobrir moltes coses per les quals hem d’agrair la seva existència! Preneu nota!

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte