Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Conservar_aliments_estiu

S'apropa el mes de les vacances per excel·lència, l'agost, un període en què molts de nosaltres som a la platja, sortim, marxem d'excursió i que, per tant, no estem tan pendents de cuinar i mengem a deshora, fent plats més lleugers i frescos, i moltes vegades preparant els menús per emportar-nos-els. Amb la calor és molt important conservar bé els aliments per mantenir-ne totes les propietats!

Com fer la compra durant l'estiu

És important, doncs, durant aquesta època, extremar les precaucions per evitar intoxicacions. La millor manera de conservar els aliments a l'estiu és prevenir i comprar productes frescos, si ens és possible, diàriament. Si ens agrada comprar el peix fresc, net i sense vísceres i, si pot ser, congelar-lo almenys 48 hores per tal d'evitar l'anisakis. Per la seva banda, a l'hora de comprar productes enllaunats o en conserva, haurem d'evitar els abonyegats, inflats o oxidats. La carn ha de tenir un color vermell viu i, en el cas de les aus, consumir-les en un període curt. Els ous han de ser frescos, controlant bé la data de caducitat i conservant a la nevera.

Per no trencar la cadena del fred, recordar d'agafar els productes de nevera i congelador al final de la nostra compra. Si algun aliment en arribar a casa s'ha descongelat, no podrem tornar a congelar-lo, sent el més recomanable cuinar-o consumir com més aviat millor. I com que fem molta fruita durant l'estiu (com a postres o en amanides) per evitar que madurin molt de pressa i no perdin nutrients, el millor és mantenir-les en la nevera i rentar-les molt bé abans de consumir.

Sempre extremant la higiene, i més ara!

Els productes no peribles els haurem de desar en llocs frescos i sense llum directa. Perquè sigui més fàcil i pràctic conservar i cuinar els aliments, serà bo guardar-los en envasos de plàstic amb tapa, marcats amb el nom del producte, nombre de racions i la data del dia en què es va envasar. La temperatura de la nevera ideal ha de ser d'aproximadament 5 °C.

Sempre que anem a manipular aliments hem d'extremar la higiene, tant si anem a guardar-los com si anem a cuinar-los. Les mans han d'estar netes, així com els estris i superfícies de la cuina, i productes com fruites, verdures i hortalisses els hem de rentar bé abans de consumir-los.

Com col·locar-los a la nevera

A la part de dalt de la nevera, la zona més freda, serà bo posar-hi aliments com iogurts, llet, embotits o aliments ja cuinats. Al fons, també, aquells aliments que tardin més a caducar. A la zona mitjana o central, peixos, mariscs, carns, en general aliments crus. I a la zona més baixa, posar la fruita i verdura. Intentar separar sempre els aliments crus i cuinats.

I en aquesta època és molt important anar amb compte amb les salses per evitar intoxicacions com la salmonel·losi, que generalment es transmet a través de salses que continguin ou, com ara la maionesa. Per això, és important durant l'estiu mantenir els ous a la nevera. I un cop preparada la salsa, guardar-la immediatament a la nevera i consumir-la el més ràpidament possible. Si mengem fora de casa perquè preparem el menjar per exportar, és millor comprar una salsa preparada al supermercat, d'aquesta manera evitarem qualsevol risc.

És important recollir de pressa la taula també a l'estiu. Malgrat que estiguem xerrant la mar de bé i fent la sobretaula, s'han de desar de pressa els aliments sobrants a la nevera i evitar així malbaratar aliments en haver de tirar-los si no els hem conservat a temps. Tampoc deixis res fora de la nevera a l'estiu durant la nit!

Un cop tinguem totes aquestes mesures en compte, gaudirem d'un estiu més tranquil i segur!

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte