Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologíes similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu us. Llegir-ne més

Accepto

LIDERS A ANDORRA EN CONTROL DE PLAGUES, HIGIENE ALIMENTARIA I GESTIÓ DE RESIDUS ESPECIALS

 

Aquesta setmana s’ha celebrat a Andorra el Dia Internacional de Conscienciació sobre la pèrdua i malbaratament d’aliments. Per això, avui us portem alguns consells perquè puguem reaprofitar els aliments a casa, en el nostre dia a dia i en moments de grans celebracions familiars, com puguin ser els Nadals, que aviat ja son aquí.

Andorra ho va celebrar per primera vegada l’any passat. La commemoració del dia va ser proposada juntament entre Andorra i San Marino arran d’una resolució en el curs dels treballs del segon Comitè de l’Assemblea General encarregat de tractar els afers econòmics i de desenvolupament dels països. La resolució busca conscienciar a organismes internacionals i a la societat civil per intentar trobar solucions contra el malbaratament d’aliments enfront de xifres que asseguren que més del 14% de la producció mundial d’aliments es perd (en xifres de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura el 2019). Una xifra que posa els pèls de punta tenint en compte les  esfereïdores xifres que alerten que 821 milions de persones al món pateixen fam crònica i prop de 151 milions d’infants menors de 5 anys pateixen retard en el creixement per la falta d’aliments. A més de tots els recursos emprats per produir aquests aliments que hem tirat. 

Uns dels objectius de les administracions és passar a fer una gestió  lineal dels residus cap a un model circular, on els residus esdevinguin recursos, un element clau per lluitar contra el malbaratament alimentari.

Com fer front al malbaratament a casa?

Triar i gestionar correctament els aliments és un primer pas cap a una millora enfront el malbaratament d’aliments en els països desenvolupats. I és que a casa es tira molt menjar, uns 1,3 kg de mitjana d’aliments cada setmana a les llars espanyoles, segons la Confederación Española de Cooperativas de Consumidores y Usuarios. Què podem fer per evitar-ho?:

  1. Planificar bé els menús i la compra: fer prèviament uns menús i la llista per comprar només allò que necessitarem per als nostres menjars programats. Estalviarem també diners i menjarem més sa.
  2. Cuinar les quantitats justes: estàlvia energia cuinant només allò que es vagi a consumir i evita l’excés. 
  3. Aprofitar les sobres i cuina de manera sostenible: les restes de carns ens poden servir per preparar altres aliments, com canelons o croquetes
  4. Conservar els aliments oberts en envasos hermètics: si no utilitzem tot el menjar que obrim, conservar-lo a la nevera o congelador i ben tancat. Acostumat a congelar!
  5. Col·locar a la nevera els productes que s’han de consumir abans a primera línia: així els consumirem abans i no ens arriscarem que caduquin. 

Si evitem tirar aliments a les escombraries, estalviarem i el planeta ho agrairà.

PREVENCONTROL

Més de 20 anys d’experiència en la prestació de serveis ens han dut a liderar els sectors de prevenció i control de plagues, de gestió de residus i d’higiene alimentaria

Formulari de Contacte